Az Ön tökéletes, tömör és teljes körű útmutatója

Hipno-Blog

Hipno-Blog

A hatalom romlottá tesz?

2018. május 28. - Skrobár Gordon

A társadalmi csoportok gyakran rosszindulatú magatartásának hatására a pszichológusokban megfogalmazódott egy kérdés:  mi történik ha az egyik csoportnak hatalmad adunk egy másik csoport felett?

 

stanford-prison-experiment2.jpg
Egy híres kísérletben Philip Zimbardo egy egyetemi épületben álbörtönt hozott létre. A kísérletre önként jelentkező egyetemi hallgatókat két csoportra osztotta: rabokra és börtönőrökre. A börtön nagyon élethű volt, a börtönőrök egyenruhát kaptak, a raboknak pedig térdig érő köpenyt kellett viselniük alsónemű nélkül, bokáikat pedig összekötözték. Két nap elteltével az őrök kezdték túlságosan is komolyan venni szerepüket.: a rabokat levetkőztették, fekvőtámaszokat végeztettek velük, illetve arra kényszerítették őket, hogy puszta kézzel pucolják ki a vécét, és hogy a csupasz betonpadlón aludjanak. A rabok biztonságát féltő Zimbardo - barátnője unszolására - hat nap után leállította a kísérletet.

pszichologia-mindenkinek-3.jpg


Zimbardo azt a következtetést vonta le, hogy ha egy csoportnak hatalmat adunk egy másik felett, az elkerülhetetlenül erőszakhoz és atrocitásokhoz vezet. Kritikusai azonban azt állították, hogy ez első sorban abból fakad, hogy a kísérlet kezdeti szakaszában Zimbardo maga is ösztönözte a dominancia megerősítését és a durva bánásmódot. A kísérletet később más pszichológusok is megismételték egy BBC-tévéműsorban.

E kísérlet során senkit nem ösztönöztek domináns magatartásra, egyszerűen kiosztották a résztvevők szerepeit. Az eredmény azonban hasonló volt. A rabok megpróbálták megdönteni az őrök hatalmát, hogy egy békés demokráciát hozhassanak létre, ám amikor ez kudarcba fulladt, az "új örök" egy olyan zsarnoki rendszer kialakítására tettek kísérletet, ami nagyban hasonlított a Zimbardo - féle Stanfordi állapotokra. Látva a helyzet elfajulását, a kutatást végző pszichológusok kénytelenek voltak ez esetben is idő előtt véget vetni a kísérletnek. 


 

Gordon Skrobár / hipnoterapeuta

A bejegyzés trackback címe:

https://hipnozisterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr114006922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása